DOBROCZYNNE DZIAŁANIE OLIWY EXTRA VERGINE

Oliwa extra vergine z oliwek różni się tym od wszystkich innych olejów roślinnych, że jest po prostu sokiem wyciśniętym z oliwek, bez udziału rozpuszczalników i przemysłowego procesu rafinacji.

Proces ekstrakcji oliwy z owoców drzewa oliwnego pozwala zachować w oliwie extra vergine wszystkie substancje naturalne zawarte w owocu, pozostawiając tym samym pierwotne aromaty i smaki, charakterystyczne dla obszarów uprawy i stosowanych odmian.

Jednak oprócz właściwości smakowych oliwy z oliwek i oliwy extra vergine, szczególne znaczenie mają jej właściwości odżywcze.

Poniżej prezentujemy, wraz z komentarzem, etykietę z wartościami odżywczymi umieszczaną na naszych produktach.

INFORMACJA O WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH   Rozp.1169/2011 UE

Wartości średnie na 100 ml produktu

Wartość energetyczna

3404 Kj / 828 Kcal

Tłuszcze

92 g

w tym: Nasycone kwasy tłuszczowe

14 g

w tym: Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

69 g

w tym: Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

9 g

Węglowodany

0 g

w tym: Cukry

0 g

Błonnik

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Witamina E (alfa-tokoferol)*

17 mg

(*) 142 % referencyjnych wartości odżywczych

Wartość energetyczna

100 ml oliwy waży 92 gramy i, jak w przypadku wszystkich olejów i czystych tłuszczów, składa się w 100% z tłuszczy.

Ponieważ 1 gram tłuszczu dostarcza 9 kcal, czyli 37 kJ, wartość energetyczną oblicza się, mnożąc 92 gramy przez 9 lub odpowiednio przez 37.

Rodzaj tłuszczu

Z 92 gramów tłuszczy zawartych w 100 ml oliwy tylko 14 gram to kwasy tłuszczowe nasycone, natomiast pozostałe tłuszcze to tłuszcze nienasycone i, w większości, jednonienasycone (75%).

Jak wszystkie tłuszcze czyste, oliwa z oliwek nie zawiera węglowodanów, cukrów, błonnika, białek i soli.

W naszych oliwach extra vergine gwarantujemy zawartość co najmniej 17 mg witaminy E, co stanowi 142% dziennego zapotrzebowania.

WARTOŚCI ODŻYWCZE OLIWY EXTRA VERGINE Z OLIWEK

Na podstawie zweryfikowanego składu chemicznego można stwierdzić, że oliwa extra vergine z oliwek posiada przynajmniej trzy działania odżywcze i zdrowotne, uznane zresztą przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i kwalifikowane ustawowo.

 

BOGATA W TŁUSZCZE JEDNONIENASYCONE

Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu cholesterolu we krwi.

Przyjęta dzienna wartość spożycia tłuszczy dla osoby dorosłej wynosi 70 g. Wybór tłuszczu bogatego w kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jak oliwa z oliwek) lub wielonienasycone (jak duża część olejów z nasion) zamiast tłuszczu bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego) pozwoli utrzymać normalny poziom cholesterolu we krwi.

Poza tym, przewaga kwasów tłuszczowych jednonienasyconych nad wielonienasyconymi w oliwie z oliwek sprawia, że jest ona o wiele stabilniejsza w procesie gotowania.

O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI WITAMINY E

Witamina E wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Zawartość co najmniej 1,8 mg witaminy E w 100 g produktu spożywczego pozwala uznać ten produkt za „źródło witaminy E”, natomiast dwukrotnie wyższa zawartość witaminy E (3.6 mg) kwalifikuje żywność do grupy „o wysokiej zawartości witaminy E”.

Dobra oliwa extra vergine z oliwek może zawierać nawet ponad 20 mg% witaminy E, czyli ponad 166% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę E.

 

POLIFENOLE W OLIWIE Z OLIWEK

Polifenole w oliwie z oliwek chronią lipidy we krwi przed stresem oksydacyjnym.

Zdecydowany gorzki i pikantny smak dobrych oliw extra vergine z oliwek zawdzięczamy obecności specjalnych substancji przeciwutleniających nazywanych właśnie „Polifenolami oliwy z oliwek”.

Substancje te wspomagają ochronę lipidów zawartych we krwi przed stresem oksydacyjnym. Spożywanie każdego dnia 20 gram oliwy extra vergine o zawartości polifenoli 25 mg% ma dobroczynne działanie w tym zakresie.

ZNACZENIE OLIWY Z OLIWEK W DIECIE ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ

Dzięki badaniom prowadzonym nad tak zwaną dietą śródziemnomorską, już w 1970 roku zyskaliśmy przekonanie, że zdrowe odżywianie to nadzieja na lepsze życie. Jako symbol życia towarzyskiego i jeden z najbardziej zrównoważonych modeli żywieniowych, zarówno dla środowiska jak i dla zdrowia, w 2002 roku dieta śródziemnomorska została wpisana przez UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości.

Na dietę śródziemnomorską składa się wiele zwyczajów społecznych, wiejskich i kulinarnych narodów basenu Morza Śródziemnego, które łączy kuchnia oparta zasadniczo na chlebie, makaronie, warzywach, świeżych i suszonych owocach, jajkach, rybach i nabiale, na ograniczonym spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz na używaniu do wszystkiego oliwy z oliwek.

Niepowtarzalne właściwości organoleptyczne oliwy extra vergine z oliwek i jej uniwersalność sprawiają, że jest ona absolutną podstawą sukcesu najbardziej znanych przepisów na świecie