Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Pokrój w drobną kostkę marchewkę, szalotkę i cukinię, zmiażdż czosnek, drobno posiekaj natkę pietruszki.
Rozgrzej w garnku oliwę GranFruttato, dodaj pokrojone składniki, posól. Przygotuj liście mięty, posiekaj natkę pietruszki.
Do warzyw dodaj ciecierzycę, zamieszaj i zalej wrzątkiem. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
W międzyczasie pokrój kromki chleba w większe kostki, połóż na suchej, rozgrzanej patelni, dopraw solą i pieprzem. Polej oliwą GranFruttato.
Podpiecz grzanki, gotowe osusz na papierowym ręczniku.
Do wywaru z warzyw i ciecierzycy dodaj wcześniej pokrojoną miętę i pietruszkę.
Podawaj w bulionówkach, do każdej dodaj czubatą łyżkę pesto genovese Monini, oliwę GranFruttato i startą skórkę z cytryny oraz po kilka grzanek.