Wszystkie przepisy

Zupa z ciecierzycy z grzankam

  • 30 minut
  • Łatwy
  • Zupy i przekąski
Składniki
  • 300 g ciecierzycy (jeśli świeża, przed zagotowaniem, moczymy 12 h w zimnej wodzie)
  • 2 marchewki
  • cukinia
  • seler naciowy
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia, mięta, pietruszka
  • oliwa Granfruttato
  • 2 kromki chleba
  • Pesto genovese Monini
  • skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Pokrój w drobną kostkę marchewkę, szalotkę i cukinię, zmiażdż czosnek, drobno posiekaj natkę pietruszki.

Rozgrzej w garnku oliwę GranFruttato, dodaj pokrojone składniki, posól. Przygotuj liście mięty, posiekaj natkę pietruszki.

Do warzyw dodaj ciecierzycę, zamieszaj i zalej wrzątkiem. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

W międzyczasie pokrój kromki chleba w większe kostki, połóż na suchej, rozgrzanej patelni, dopraw solą i pieprzem. Polej oliwą GranFruttato.

Podpiecz grzanki, gotowe osusz na papierowym ręczniku.

Do wywaru z warzyw i ciecierzycy dodaj wcześniej pokrojoną miętę i pietruszkę.

Podawaj w bulionówkach, do każdej dodaj czubatą łyżkę pesto genovese Monini, oliwę GranFruttato i startą skórkę z cytryny oraz po kilka grzanek.

Dla dodania smaku
Granfruttato