Wszystkie przepisy

Szaszłyki z kurczaka z glassą balsamiczną

  • 30 minut
  • Łatwy
  • Dania główne
Składniki
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 100 g boczku pokrojonego w plastry
  • 200 g ziemniaków
  • Glassa balsamiczna Monini
  • 3 łyżki musztardy
  • oliwa Classico
  • sok z cytryn Lemoniny
  • skórka z cytryny
  • papryczka chili do dekoracji
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki.

Na patelni rozgrzej oliwę Classico, dodaj ziemniaki. Posyp solą gruboziarnistą, dopraw pieprzem. Polej obficie sokiem z cytryn Lemoniny.

Na filety z kurczaka połóż plastry boczku. Zwiń i nadziej na wykałaczkę.

W osobnym naczynku wymieszaj glassę balsamiczną z musztardą. Wysmaruj dokładnie nadziane filety z boczkiem grubą warstwą sosu musztardowego z obu stron. Odetnij zbędne końce wykałaczki.

Smaż na patelni do zrumienienia na oliwie Classico. W trakcie smażenia dodaj soku Lemoniny i glassy balsamicznej. Odwracaj szaszłyki kilkakrotnie w trakcie smażenia.

Na koniec dopraw pieprzem.

Zrumienione ziemniaczki wyłóż na talerz, posyp odrobiną drobno posiekanej papryczki chili.

Szaszłyki z kurczaka podawaj np. na kiełkach lub innych liściach drobnej sałaty.

Dla dodania smaku
Glassa balsamiczna