Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę Classico, dodaj ziemniaki. Posyp solą gruboziarnistą, dopraw pieprzem. Polej obficie sokiem z cytryn Lemoniny.
Na filety z kurczaka połóż plastry boczku. Zwiń i nadziej na wykałaczkę.
W osobnym naczynku wymieszaj glassę balsamiczną z musztardą. Wysmaruj dokładnie nadziane filety z boczkiem grubą warstwą sosu musztardowego z obu stron. Odetnij zbędne końce wykałaczki.
Smaż na patelni do zrumienienia na oliwie Classico. W trakcie smażenia dodaj soku Lemoniny i glassy balsamicznej. Odwracaj szaszłyki kilkakrotnie w trakcie smażenia.
Na koniec dopraw pieprzem.
Zrumienione ziemniaczki wyłóż na talerz, posyp odrobiną drobno posiekanej papryczki chili.
Szaszłyki z kurczaka podawaj np. na kiełkach lub innych liściach drobnej sałaty.