Czas przygotowania : 60 min

Liczba porcji : 3

Kategoria : przekąska

Typ kuchni : Kuchnia japońska


POBIERZ W PDF

Sushi z łososiem i Rice&MORE quinoa 3 kolory

Rice&More w japońskich klimatach – oto propozycja od Monini, która może zadowolić wielu fanów sushi, a także wszystkich wielbicieli ciekawych rozwiązań w kuchni. Przepis na takie sushi z łososiem to propozycja wyjątkowego posiłku.

Średnia ocena: 4.67 / 5 ( 3 głosów)


Składniki

1 opakowanie Rice&MORE Quinoa Trzy Kolory

oliwa z oliwek extra vergine Monini D.O.P. UMBRIA

1 kg łososia

50 g bazylii lub mięty

200 g gęstej śmietany 36%

skórka z 1 cytryny

1 łyżka stołowa chrzanu

cebula

sól

pieprz

cukier


Przygotowanie:

Dzień wcześniej

Przygotowujemy solankę. Do 1 litra wody dodajemy 100 g soli i 50 g cukru. Podgrzewamy do momentu, aż wszystko sie rozpuści, następnie wstawiamy do lodówki na tak długo, aż osiągnie temperaturę 4 stopni.

Dzień drugi

Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy na kawałki o wymiarach 8 cm x 2 cm i zanurzamy w solance na 15 minut.
Ziarna gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kroimy cebulkę i podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny.
Łososia osuszamy ręcznikiem i zanurzamy w oliwie z oliwek D.O.P. UMBRIA.
Blachę wykładamy pergaminem i układamy na nim rybę. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 55 stopni 30 minut bez termoobiegu.
Do ziaren dodajemy przesmażoną cebulkę z cytryną. Ubijamy śmietanę na sztywną pianę, dodajemy chrzan, delikatnie mieszamy.
Z ziaren Rice&MORE formujemy zgrabne prostokąciki (można użyć foremki).
Na nie nakładamy grube pasmo masy śmietanowo-chrzanowej.
Na samą górę kładziemy kawałki pieczonego łososia i posypujemy pokrojonymi ziołami.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Quinoa Trzy Kolory

Quinoa to roślina uprawiana w Ameryce Południowej od czasów Indian. Nazywana jest „matką wszystkich ziaren” ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, niską zawartość tłuszczu i swoje szerokie zastosowanie. Ma lekki, orzechowy smak i chrupiącą konsystencję. Może być wykorzystana do sałatek, dań risotto-kaszotto, w farszu do warzyw oraz jako dodatek do mięs i ryb.

Sushi z łososiem i Rice&MORE quinoa 3 kolory

Średnia ocena: 4.67 / 5 ( 3 głosów)

Rice&More w japońskich klimatach – oto propozycja od Monini, która może zadowolić wielu fanów sushi, a także wszystkich wielbicieli ciekawych rozwiązań w kuchni. Przepis na takie sushi z łososiem to propozycja wyjątkowego posiłku.

Czas przygotowania : 60 min

Liczba porcji : 3

Kategoria : przekąska

Typ kuchni : Kuchnia japońska


POBIERZ W PDF

Składniki

1 opakowanie Rice&MORE Quinoa Trzy Kolory

oliwa z oliwek extra vergine Monini D.O.P. UMBRIA

1 kg łososia

50 g bazylii lub mięty

200 g gęstej śmietany 36%

skórka z 1 cytryny

1 łyżka stołowa chrzanu

cebula

sól

pieprz

cukier


Przygotowanie:

Dzień wcześniej

Przygotowujemy solankę. Do 1 litra wody dodajemy 100 g soli i 50 g cukru. Podgrzewamy do momentu, aż wszystko sie rozpuści, następnie wstawiamy do lodówki na tak długo, aż osiągnie temperaturę 4 stopni.

Dzień drugi

Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy na kawałki o wymiarach 8 cm x 2 cm i zanurzamy w solance na 15 minut.
Ziarna gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kroimy cebulkę i podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny.
Łososia osuszamy ręcznikiem i zanurzamy w oliwie z oliwek D.O.P. UMBRIA.
Blachę wykładamy pergaminem i układamy na nim rybę. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 55 stopni 30 minut bez termoobiegu.
Do ziaren dodajemy przesmażoną cebulkę z cytryną. Ubijamy śmietanę na sztywną pianę, dodajemy chrzan, delikatnie mieszamy.
Z ziaren Rice&MORE formujemy zgrabne prostokąciki (można użyć foremki).
Na nie nakładamy grube pasmo masy śmietanowo-chrzanowej.
Na samą górę kładziemy kawałki pieczonego łososia i posypujemy pokrojonymi ziołami.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Quinoa to roślina uprawiana w Ameryce Południowej od czasów Indian. Nazywana jest „matką wszystkich ziaren” ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, niską zawartość tłuszczu i swoje szerokie zastosowanie.
Quinoa Trzy Kolory
Ma lekki, orzechowy smak i chrupiącą konsystencję. Może być wykorzystana do sałatek, dań risotto-kaszotto, w farszu do warzyw oraz jako dodatek do mięs i ryb.

ZOBACZ PRZEPISY:

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy