Czas przygotowania : 30 min

Liczba porcji : 6

Kategoria : Przystawka

Typ kuchni : kuchnia europejska


POBIERZ W PDF

Sałatka świąteczna

Średnia ocena: 5 / 5 ( 1 głosów)


Składniki

3 mandarynki

1 nieduża cykoria

100 g mieszanki sałat, np. rukoli, szpinaku baby oraz młodej botwiny

1 duży burak, ugotowany lub upieczony i obrany ze skórki

garść orzechów włoskich, grubo posiekanych

3 łyżki pestek granatu

100 g koziego sera sałatkowego lub koziej rolady

1,5 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka łagodnej musztardy

sól, pieprz

3 łyżki oliwy Monini GranFruttato


Przygotowanie:

Mandarynki obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika.

W słoiku umieść pozostałe składniki sosu, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij. Sos przelej do małej miseczki, którą następnie umieść na środku dużego półmiska lub drewnianej okrągłej deski.

Cykorię podziel na liście i ułóż je na półmisku dookoła miseczki z sosem. Mieszankę sałat opłucz i osusz. Następnie rozłóż liście na cykorii dookoła miseczki z sosem, tworząc podstawę wieńca

Buraka pokrój na grube plastry. Następnie wytnij z nich gwiazdki przy pomocy foremek do ciasteczek. Buraka możesz również pokroić w kostkę.

Na liściach mieszanki sałat umieść gwiazdki z buraka oraz plastry mandarynki. Posyp orzechami włoskimi oraz pestkami granatu. Ser pokrusz na małe kawałki i ułóż na sałatce.

Sałatkę podaj na stół i polej sosem tuż przed podaniem.

Sałatka świąteczna

Średnia ocena: 5 / 5 ( 1 głosów)

Czas przygotowania : 30 min

Liczba porcji : 6

Kategoria : Przystawka

Typ kuchni : kuchnia europejska


POBIERZ W PDF

Składniki

3 mandarynki

1 nieduża cykoria

100 g mieszanki sałat, np. rukoli, szpinaku baby oraz młodej botwiny

1 duży burak, ugotowany lub upieczony i obrany ze skórki

garść orzechów włoskich, grubo posiekanych

3 łyżki pestek granatu

100 g koziego sera sałatkowego lub koziej rolady

1,5 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka łagodnej musztardy

sól, pieprz

3 łyżki oliwy Monini GranFruttato


Przygotowanie:

Mandarynki obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika.

W słoiku umieść pozostałe składniki sosu, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij. Sos przelej do małej miseczki, którą następnie umieść na środku dużego półmiska lub drewnianej okrągłej deski.

Cykorię podziel na liście i ułóż je na półmisku dookoła miseczki z sosem. Mieszankę sałat opłucz i osusz. Następnie rozłóż liście na cykorii dookoła miseczki z sosem, tworząc podstawę wieńca

Buraka pokrój na grube plastry. Następnie wytnij z nich gwiazdki przy pomocy foremek do ciasteczek. Buraka możesz również pokroić w kostkę.

Na liściach mieszanki sałat umieść gwiazdki z buraka oraz plastry mandarynki. Posyp orzechami włoskimi oraz pestkami granatu. Ser pokrusz na małe kawałki i ułóż na sałatce.

Sałatkę podaj na stół i polej sosem tuż przed podaniem.

ZOBACZ PRZEPISY:

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy