Czas przygotowania : 90 min

Liczba porcji : 10

Kategoria : deser

Typ kuchni : kuchnia polska


POBIERZ W PDF

Keks pomarańczowy

Średnia ocena: 0 / 5 ( 0 głosów)


Składniki

200 g mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów)

100 g orzechów włoskich, posiekanych

600 g mieszanych suszonych owoców, ew. skórki pomarańczowej, np. suszone figi, daktyle, morele, żurawina, rodzynki, śliwki, pokrojonych na mniejsze kawałki

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub rozbitego w moździerzu na proszek)

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

skórka z 1 pomarańczy

sok z 1/2 pomarańczy (3 łyżki)

3 jajka

3 łyżki oliwy z pomarańczą Monini

4 łyżki mleka migdałowego lub innego

do dekoracji: 3-4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego (kupuję taki słodzony sokiem jabłkowym, można pominąć), po garści suszonym moreli pokrojonych na paski, suszonej żurawiny (u mnie to kwaśny berberys) i całych blanszowanych migdałów


Przygotowanie:

W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, orzechy, suszone owoce, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy.

W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - sok z pomarańczy, rozbełtane jajka, oliwę z pomarańczą i mleko migdałowe.

Dodaj suche składniki i wszystko dobrze razem wymieszaj - aż ciasto się połączy i nie będziesz widzieć resztek mąki migdałowej.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.

Okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do blaszki i dociśnij oraz wyrównaj jego powierzchnię przy pomocy łyżki.

Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka, czyli przez ok. 1 godzinę i 15 minut.

Jeżeli będzie trzeba, piecz nieco dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Jest delikatne, dlatego wyjmij z formy, gdy już ostygnie.

Posmaruj wierzch ciasta dżemem i posyp suszonymi owocami oraz migdałami.

Keks pomarańczowy

Średnia ocena: 0 / 5 ( 0 głosów)

Czas przygotowania : 90 min

Liczba porcji : 10

Kategoria : deser

Typ kuchni : kuchnia polska


POBIERZ W PDF

Składniki

200 g mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów)

100 g orzechów włoskich, posiekanych

600 g mieszanych suszonych owoców, ew. skórki pomarańczowej, np. suszone figi, daktyle, morele, żurawina, rodzynki, śliwki, pokrojonych na mniejsze kawałki

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub rozbitego w moździerzu na proszek)

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

skórka z 1 pomarańczy

sok z 1/2 pomarańczy (3 łyżki)

3 jajka

3 łyżki oliwy z pomarańczą Monini

4 łyżki mleka migdałowego lub innego

do dekoracji: 3-4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego (kupuję taki słodzony sokiem jabłkowym, można pominąć), po garści suszonym moreli pokrojonych na paski, suszonej żurawiny (u mnie to kwaśny berberys) i całych blanszowanych migdałów


Przygotowanie:

W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, orzechy, suszone owoce, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy.

W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - sok z pomarańczy, rozbełtane jajka, oliwę z pomarańczą i mleko migdałowe.

Dodaj suche składniki i wszystko dobrze razem wymieszaj - aż ciasto się połączy i nie będziesz widzieć resztek mąki migdałowej.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.

Okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do blaszki i dociśnij oraz wyrównaj jego powierzchnię przy pomocy łyżki.

Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka, czyli przez ok. 1 godzinę i 15 minut.

Jeżeli będzie trzeba, piecz nieco dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Jest delikatne, dlatego wyjmij z formy, gdy już ostygnie.

Posmaruj wierzch ciasta dżemem i posyp suszonymi owocami oraz migdałami.

ZOBACZ PRZEPISY:

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy