Czas przygotowania : 30 min

Liczba porcji : 6

Kategoria : Sałatka


POBIERZ W PDF

Cytrusowa sałatka z fenkułem i ziarnami
inków R&M

Średnia ocena: 5 / 5 ( 1 głosów)


Składniki

70g zielonych oliwek

2 średniej wielkości fenkuły, obrane i pocięte na 2 cm łódeczki

1 łyżeczka cukru nierafinowanego

5 mandarynek/klementynek

Imbir

10 g gorczycy

150 g Rice&More Ziarna Inków

Oliwa z oliwek extra vergine Classico Squeezable

Oliwa z oliwek extra vergine Monini o smaku pomarańczy

Sok z cytryn sycylijskich Lemoniny

150 g soku wyciśniętego z pomarańczy

Sól

10 g świeżej mięty, tymianku lub pietruszki


Przygotowanie:

Ugotuj Ziarna Inków zgodnie z przepisem z opakowania. 

Gorczycę mieszamy z cukrem brązowym, dodajemy Lemoniny, sok z pomarańczy i squeezable. 

Pokrojone w plastry klementynki lub mandarynki ze skórką oraz fenkuł układamy na patelni. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 minut. W międzyczasie solimy ugotowane R&M. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy Lemoniny. 

Oliwki kroimy na cząsteczki. Wyciągamy patelnię z pieca, dorzucamy oliwki, mieszamy i jeszcze na moment wkładamy do pieca. Kroimy drobno pietruszkę. Odcedzone R&M przesypujemy do miski. Na wierzchu układamy zawartość patelni. Dodajemy zmielony imbir, mieszamy. Całość skrapiamy oliwą pomarańczową i posypujemy pietruszką. Dolewamy wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy.Solimy!

Ziarna Inków

Ziarna Inków tsą szczególnie bogate w błonnik i stanowią cenne źródło białka. Quinoa i amarantus, dziś nazywane „zbożami XXI wieku”, to jedne z najstarszych roślin uprawnych świata. Blgur z łubinu jest szczególnie ceniony w kuchni śródziemnomorskiej ze względu na liczne walory smakowe i zdrowotne.Ziarna Inków mają przyjemny, lekko orzechowy posmak i chrupiącą konsystencję. Znakomite do sałatek na zimno, dań typu risotto-kaszotto, z powodzeniem zastępują makaron.

Cytrusowa sałatka z fenkułem i ziarnami
inków R&M

Średnia ocena: 5 / 5 ( 1 głosów)

Czas przygotowania : 30 min

Liczba porcji : 6

Kategoria : Sałatka


POBIERZ W PDF

Składniki

70g zielonych oliwek

2 średniej wielkości fenkuły, obrane i pocięte na 2 cm łódeczki

1 łyżeczka cukru nierafinowanego

5 mandarynek/klementynek

Imbir

10 g gorczycy

150 g Rice&More Ziarna Inków

Oliwa z oliwek extra vergine Classico Squeezable

Oliwa z oliwek extra vergine Monini o smaku pomarańczy

Sok z cytryn sycylijskich Lemoniny

150 g soku wyciśniętego z pomarańczy

Sól

10 g świeżej mięty, tymianku lub pietruszki


Przygotowanie:

Ugotuj Ziarna Inków zgodnie z przepisem z opakowania. 

Gorczycę mieszamy z cukrem brązowym, dodajemy Lemoniny, sok z pomarańczy i squeezable. 

Pokrojone w plastry klementynki lub mandarynki ze skórką oraz fenkuł układamy na patelni. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 minut. W międzyczasie solimy ugotowane R&M. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy Lemoniny. 

Oliwki kroimy na cząsteczki. Wyciągamy patelnię z pieca, dorzucamy oliwki, mieszamy i jeszcze na moment wkładamy do pieca. Kroimy drobno pietruszkę. Odcedzone R&M przesypujemy do miski. Na wierzchu układamy zawartość patelni. Dodajemy zmielony imbir, mieszamy. Całość skrapiamy oliwą pomarańczową i posypujemy pietruszką. Dolewamy wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy.Solimy!

Ziarna Inków są szczególnie bogate w błonnik i stanowią cenne źródło białka. Quinoa i amarantus, dziś nazywane „zbożami XXI wieku”, to jedne z najstarszych roślin uprawnych świata. Bulgur z łubinu jest szczególnie ceniony w kuchni śródziemnomorskiej ze względu na liczne walory smakowe i zdrowotne.
Ziarna Inków
mają przyjemny, lekko orzechowy posmak i chrupiącą konsystencję. Znakomite do sałatek na zimno, dań typu risotto-kaszotto, z powodzeniem zastępują makaron.

ZOBACZ PRZEPISY:

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy