Czas przygotowania : 90 min

Liczba porcji : 3

Kategoria : danie główne

Typ kuchni : kuchnia europejska


POBIERZ W PDF

Łosoś na wigilię

Średnia ocena: 4.67 / 5 ( 3 głosów)


Składniki

około 360-400 g filetu z łososia bez skóry

kopiasta łyżka niezbyt ostrej musztardy (może być francuska)

sok z 1/4 pomarańczy

2 łyżki oliwy z oliwek Classico Monini

1 łyżeczka miodu pszczelego

sól morska do smaku

czerwony lub czarny pieprz

kilka gałązek świeżego tymianku

2 nieobrane ząbki czosnku


Przygotowanie:

Łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na równe porcje.

Musztardę łączymy z sokiem pomarańczowym, oliwą, miodem, odrobiną tymianku.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Rybę wkładamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i pozostawiamy na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

Układamy plasterki pomarańczy, gałązki tymianku i całe ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80° C na około godzinę (długość pieczenia zależy od grubości filetu).

Inną opcją jest pieczenie w dwóch fazach: W taki wypadku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180° C, wstawiamy rybę i od razu zmniejszamy temperaturę do wartości 80° C. W takim wypadku czas pieczenia skraca się do 40-45 minut

Łosoś na wigilię

Średnia ocena: 4.67 / 5 ( 3 głosów)

Czas przygotowania : 90 min

Liczba porcji : 3

Kategoria : danie główne

Typ kuchni : kuchnia europejska


POBIERZ W PDF

Składniki

około 360-400 g filetu z łososia bez skóry

kopiasta łyżka niezbyt ostrej musztardy (może być francuska)

sok z 1/4 pomarańczy

2 łyżki oliwy z oliwek Classico Monini

1 łyżeczka miodu pszczelego

sól morska do smaku

czerwony lub czarny pieprz

kilka gałązek świeżego tymianku

2 nieobrane ząbki czosnku


Przygotowanie:

Łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na równe porcje.

Musztardę łączymy z sokiem pomarańczowym, oliwą, miodem, odrobiną tymianku.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Rybę wkładamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i pozostawiamy na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

Układamy plasterki pomarańczy, gałązki tymianku i całe ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80° C na około godzinę (długość pieczenia zależy od grubości filetu).

Inną opcją jest pieczenie w dwóch fazach: W taki wypadku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180° C, wstawiamy rybę i od razu zmniejszamy temperaturę do wartości 80° C. W takim wypadku czas pieczenia skraca się do 40-45 minut

ZOBACZ PRZEPISY:

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy