Szczególnie bogate w błonnik, są również źródłem białka zawierając jedynie niewielką ilość soli.
Sprawdzą się na ciepło i na zimno jako dodatek do ryb, podstawa risotto-kaszotto czy też jako baza sycących sałatek.
Skład: 30% ryż brązowy, 25% kasza gryczana, 20% bulgur z pszenicy, 20% kasza jaglana, 5% płatki owsiane pełnoziarniste
znajdź w sklepie
Składniki (5 porcji)
1 opakowanie Rice & MORE Ziarna Starożytne
200 g świeżych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
1 łyżka masła
oliwa z oliwek extra vergine Classico Monini
1 szalotka
1 ząbek czosnku
80 ml wytrawnego białego wina
ok. 1 litr bulionu lyb wywaru z jarzyn
sól, pieprz
garść krojonych, prażonych orzechów
wersja do druku
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki.
Obraną szalotkę i czosnek drobniutko posiekaj.
Przesmaż grzyby na oliwie z połową szalotki i czosnkiem, aż się zrumienią. Dopraw solą, pieprzem i odłóż.
Na patelnię dodaj ponownie oliwę oraz masło i zeszklij pozostałą szalotkę. Dodaj Ziarna Starożytne i cały czas mieszając przesmaż, aż będą szkliste. Wówczas dolej wino i mieszaj aż całe się wchłonie.
Dodaj część przesmażonych grzybów, dolej chochlę bulionu i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy płyn się wchłonie, dodaj ponownie bulion i gotuj tak długo, aż ryż i kasza będą al dente.
Zdejmij z ognia, dodaj resztę grzybów, orzechy i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Na końcu posyp szpinakiem pokrojonym w cienkie paseczki i ewentualnie udekoruj płatkami parmezanu.
Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!