Wybrane aspekty zdrowotne

Oliwa z oliwek extra vergine jako tłuszcz pozyskany bezpośrednio z owocu w sposób całkowicie naturalny jest szczególnie bogata w cenne substancje odżywcze w korzystny sposób działające na nasze zdrowie.

Oliwa z oliwek a choroby układu krążenia

Choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn śmierci we współczesnym świecie. Miażdżyca jest bezpośrednio kojarzona z nawykami żywieniowymi, stylem życia i rozwojem gospodarczym. Do jej rozwoju przyczynia się wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi i palenie papierosów.
Najniższa śmiertelność z powodu chorób układu krążenia odnotowywana jest w krajach, w których oliwa z oliwek jest w zasadzie jedynym konsumowanym tłuszczem roślinnym.
Udowodniono, że oliwa z oliwek ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, jako że zapobiega tworzeniu się w organizmie skrzepów krwi.
Oliwa z oliwek ma również zbawienny wpływ na poziom cholesterolu - obniża zły (LDL), nie powodując obniżenia dobrego (HDL).

Oliwa z oliwek a ciśnienie krwi

Codzienne spożywanie przynajmniej dwóch łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine dobrej jakości (o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy) znacznie poprawia profil lipidowy krwi, co z kolei przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, a w efekcie zapobiega chorobom serca.

Oliwa z oliwek a nowotwory

Prowadzone od lat badania wykazują, że spożywanie oliwy z oliwek zapobiega pewnym rodzajom nowotworów. Wymienia się tu w szczególności raka piersi, prostaty, endometriozę oraz raka przewodu pokarmowego, w tym raka jelita grubego.
Oliwa z oliwek przyczynia się do niszczenia wolnych rodników w naszym organizmie, które z kolei odpowiedzialne są za powstawanie komórek rakowych. Oliwa z oliwek niweluje również ryzyko powstania guzów złośliwych, a w przypadku ich pojawienia się, spożywanie oliwy powoduje, że rokowania są znacznie lepsze. Wszystko dzięki zawartości kwasu oleinowego w oliwie z oliwek, który to kwas zmniejsza produkcję prostaglandyny odpowiedzialnej za tworzenie się i narastanie guzów.

Naukowcy udowodnili również, że oleocanthal (związek znaleziony w oliwie i występujący tylko w niej) powoduje śmierć komórek rakowych. Uważa się, że ten składnik może być także skutecznym narzędziem do spowolnienia rozwoju choroby Alzheimera. Dlaczego? Ponieważ składniki zawarte w oliwie z pierwszego tłoczenia na zimno ograniczają skutki toksycznego działania białka beta-amyloidu, powiązanego ze spadkiem funkcji poznawczych chorych na Alzheimera.

Oliwa z oliwek a odporność

Oliwa z oliwek istotnie wspiera również nasz system immunologiczny. Pomaga chronić organizm przed atakami mikroorganizmów, bakterii i wirusów. Wszystko za sprawą odpowiedniej kompozycji kwasów tłuszczowych, jak i wysokiej zawartości witaminy E w oliwie, dzięki czemu wspiera ona funkcje obronne organizmu. Dla przykładu nie tylko łagodzi objawy chronicznej choroby pochodzenia autoimmunologicznego, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, ale przede wszystkim zapobiega jej powstawaniu.

Oliwa z oliwek a trawienie i otyłość

Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na układ trawienny. Niweluje refluks żołądkowy, sprawia, że dłużej czujemy się syci, gdyż reguluje perystaltykę jelit. Wspiera prawidłową pracę trzustki, jest lekkostrawna i wspomaga wchłanianie wapna, żelaza i magnezu. Mimo, że oliwa z oliwek ma identyczną kaloryczność jak każdy inny tłuszcz (9 kcal/g) ludzie żyjący w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie spożywa się sporo oliwy z oliwek, rzadko cierpią na otyłość. Co więcej: spożywanie oliwy z oliwek w diecie wzmacnia długotrwały efekt odchudzania dużo bardziej, niż diety niskotłuszczowe. Ponadto jest chętniej wybierana niż inne tłuszcze również ze względu na swoje walory smakowe, które m.in. stymulują większe spożycie warzyw.

Oliwa z oliwek a ciąża i dieta dzieci

Oliwa z oliwek odgrywa kluczową rolę w rozwoju płodowym dziecka, a niedobory substancji występujących w oliwie z oliwek mogą mieć szkodliwy wpływ na dalszy rozwój dziecka.
Zawiera sporą dawkę witaminy E, która podczas karmienia kumuluje się w gruczołach piersiowych kobiety i jest dostarczana do organizmu dziecka.
Istotnym zatem jest zapewnienie odpowiedniego poziomu witaminy E w pokarmie matki karmiącej. Witamina E jest także rekomendowana dla niemowląt z problemami nerek czy trzustki, gdyż ma zbawienny wpływ na wszelkie zaburzenia pracy wątroby oraz dróg żółciowych.
Nie bez znaczenia pozostaje też kompozycja kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek. Jest ona zbliżona do tej zawartej w mleku matki. Korzystny wpływ kwasu oleinowego zawartego w oliwie z oliwek sięga daleko poza okres płodowy. Oprócz tego, że wyraźnie zmniejsza ryzyko hipercholesterolemii oraz miażdżycy, które to procesy mogą się zaczynać już w okresie dziecięcym, ma korzystny wpływ na mineralizację kości i prawidłowy wzrost niemowlęcia.
W okresie ciąży i karmienia zaleca się spożywanie tłuszczów, w szczególności kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, w które oliwa z oliwek jest wyjątkowo bogata. Dzieci poniżej 3 roku życia mają inne wymagania dietetyczne niż te starsze. 40% energii konsumują z tłuszczu, czy to z tego zawartego w mleku matki, czy w innym mleku. Warto zatem zadbać, aby był to tłuszcz o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.

Oliwa z oliwek a procesy starzenia

Antyoksydacyjne działanie oliwy z oliwek - rola polifenoli
Utlenianie to proces, który zachodzi nieustannie w naszym organizmie, powodując formowanie się wolnych rodników. Z zasady wolne rodniki nie wywołują istotnych szkód, a to z uwagi na ochronę jaką dają antyoksydanty, które utrzymują je w odpowiedniej równowadze. Zachwianie tej równowagi powoduje powstanie tzw. „stresu oksydacyjnego”, który z kolei prowadzi do pogorszenia się normalnego funkcjonowania komórek, a w niektórych przypadkach nawet ich śmierci.
Błony komórkowe zawierają dużą ilość tłuszczów i cholesterolu, a ich kompozycja w dużej mierze zależy od diety. Kiedy dieta zawiera dużą ilość oliwy z oliwek komórki są bardziej odporne na proces utleniania, nie ulegają aż takiej degradacji, tym samym opóźniony zostaje proces starzenia się.
Około 1,5% oliwy z oliwek składa się z substancji niezmydlającej, która zawiera antyoksydanty. Oliwa z oliwek extra vergine zawiera najwięcej takich substancji i inne w śladowych ilościach.
Witamina E, karotenoidy i związki fenolowe, to wszystko antyoksydanty (przeciwutleniacze), których aktywność została doceniona, odkrywając kolejne zalety w przeciwdziałaniu konkretnym chorobom i starzeniu się.
Oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na wapnienie i mineralizowanie kości. Im więcej oliwy z oliwek spożywamy, tym procesy te są bardziej efektywne. Oliwa wspiera absorbcję wapna, co ma szczególne znaczenie w okresie dorastania, a także w zapobieganiu osteoporozie.
Dieta bogata w oliwę z oliwek opóźnia procesy utraty pamięci u starszych ludzi. Zostało to potwierdzone szeregiem badań przeprowadzonych na starszych osobach, których dieta oparta była o jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym w szczególności o oliwę z oliwek. Z wiekiem komórki mózgowe wykazują coraz większe zapotrzebowanie na jednonienasycone kwasy tłuszczowe, im dostarczamy ich więcej, tym nasz organizm wolniej się starzeje. Oliwa z oliwek posiada szczególnie korzystną proporcję kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do wielonienasyconych. Osoby spożywające dużą ilość oliwy z oliwek rzadziej zapadają na demencję starczą czy chorobę Alzheimera.

Na podstawie materiałów z: www.internationaloliveoil.org
www.oliveoiltimes.com

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy