Wartości odżywcze oliwy

Zalety oliwy z oliwek - Oliwa extra vergine powstaje w wyniku mechanicznego tłoczenia oliwek, tak jak ma to miejsce w przypadku świeżo wyciskanego soku z owoców. Nie podlega żadnym procesom chemicznym, zachowując w pełni swoje wartości odżywcze i zdrowotne.

Wartości odżywcze oliwy

Energia - każdy tłuszcz posiada tę samą wartość kaloryczną: 9 kilokalorii na 1 g tłuszczu.

Białko, węglowodany, błonnik, cholesterol - nie znajdziemy ich w oliwie z oliwek.

Tłuszcze - są istotne w diecie, a konsumenci wiedzą, że należy wybierać te odpowiednio zbilansowane, o jak najmniejszej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe powinny również być minimalizowane ze względu na to, że powodują powstawanie wolnych rodników i przyspieszają procesy starzenia oraz przyczyniają się do wywoływania pewnych chorób nowotworowych. Oliwę z oliwek charakteryzuje idealna kompozycja kwasów tłuszczowych ze znaczą przewagą tych jednonienasyconych, które w sposób niezwykle korzystny wpływają na nasze zdrowie.

Witamina E - łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy