Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Przekrój cukinię na dwie połówki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski.
Na patelni rozgrzej oliwę, popieprz, posól. Podsmaż cukinię z natką pietruszki.
Pokrój drobno koperek.
Przesmażoną cukinię układaj w poprzek na plastrach łososia. Dodaj koperek. Zawijaj zgrabne roladki, zepnij wykałaczkami.
Ułóż na patelni, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 15 minut.
W międzyczasie pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki dodaj listki z gałązki rozmarynu i pesto rukola. Zamieszaj, a na koniec polej sokiem z cytryn Lemoniny.
Roladki serwuj przecięte na pół w towarzystwie sałatki pomidorowej z pesto rukola.