Czas przygotowania : 60 min

Liczba porcji : 6

Kategoria : danie główne


POBIERZ W PDF

Faszerowana papryka z Quinoa Trzy Kolory Rice&MORE

Czerwona papryka faszerowana nadzieniem z mieszanki ryżu i trzech odmian quinoi, sera feta, czosnku i ziół, podana w aromatycznym, pomidorowym sosie - danie nie tylko dla wegetarian.

Średnia ocena: 4.7 / 5 ( 10 głosów)


Składniki

1/2 opakowania Rice&MORE Quinoa Trzy Kolory

5 dużych czerwonych papryk

1 cukinia pokrojona w kostkę

1 mały bakłażan pokrojony w kostkę

400 g krojonych pomidorów w puszce

ok. 100 g fety

oliwa z oliwek extra vergine Classico Monini

zmiażdżony ząbek czosnku

sól

pieprz

świeże zioła wg uznania (bazylia, kolendra, mięta)


Przygotowanie:

Gotuj Quinoa Trzy Kolory Rice&MORE w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Dobrze odcedź i wstrząśnij.

Na patelni lekko przesmaż na oliwie cukinię i bakłażana.

Do miski wrzuć pomidory (z sokiem z puszki), dodaj cukinię i bakłażana, czosnek i zioła. Dopraw lekko solą i pieprzem. Całość wymieszaj, wsyp Quinoa Trzy Kolory Rice&MORE, dodaj pokruszoną fetę, polej oliwą i ponownie lekko wymieszaj.

Nastaw piekarnik na 180°C. Wlej do brytfanki tyle wody, aby pokryć dno.

Umyj papryki i odetnij górne części z ogonkiem ok. 1-2 cm od nasady. Oczyść papryki z nasion i membran, a następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem.

Ułóż w brytfance tak, aby lekko się stykały i nie przewróciły podczas pieczenia. Przykryj papryki odciętymi częściami, a całą brytfankę folią.

Piecz 40 minut, aż papryki się zrumienią. Posyp serem feta, przybierz świeżymi ziołami i serwuj na gorąco.

Quinoa Trzy Kolory

Quinoa to roślina uprawiana w Ameryce Południowej od czasów Indian. Nazywana jest „matką wszystkich ziaren” ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, niską zawartość tłuszczu i swoje szerokie zastosowanie. Ma lekki, orzechowy smak i chrupiącą konsystencję. Może być wykorzystana do sałatek, dań risotto-kaszotto, w farszu do warzyw oraz jako dodatek do mięs i ryb.

Faszerowana papryka z Quinoa Trzy Kolory Rice&MORE

Średnia ocena: 4.7 / 5 ( 10 głosów)

Czerwona papryka faszerowana nadzieniem z mieszanki ryżu i trzech odmian quinoi, sera feta, czosnku i ziół, podana w aromatycznym, pomidorowym sosie - danie nie tylko dla wegetarian.

Czas przygotowania : 60 min

Liczba porcji : 6

Kategoria : danie główne


POBIERZ W PDF

Składniki

1/2 opakowania Rice&MORE Quinoa Trzy Kolory

5 dużych czerwonych papryk

1 cukinia pokrojona w kostkę

1 mały bakłażan pokrojony w kostkę

400 g krojonych pomidorów w puszce

ok. 100 g fety

oliwa z oliwek extra vergine Classico Monini

zmiażdżony ząbek czosnku

sól

pieprz

świeże zioła wg uznania (bazylia, kolendra, mięta)


Przygotowanie:

Gotuj Quinoa Trzy Kolory Rice&MORE w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Dobrze odcedź i wstrząśnij.

Na patelni lekko przesmaż na oliwie cukinię i bakłażana.

Do miski wrzuć pomidory (z sokiem z puszki), dodaj cukinię i bakłażana, czosnek i zioła. Dopraw lekko solą i pieprzem. Całość wymieszaj, wsyp Quinoa Trzy Kolory Rice&MORE, dodaj pokruszoną fetę, polej oliwą i ponownie lekko wymieszaj.

Nastaw piekarnik na 180°C. Wlej do brytfanki tyle wody, aby pokryć dno.

Umyj papryki i odetnij górne części z ogonkiem ok. 1-2 cm od nasady. Oczyść papryki z nasion i membran, a następnie wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem.

Ułóż w brytfance tak, aby lekko się stykały i nie przewróciły podczas pieczenia. Przykryj papryki odciętymi częściami, a całą brytfankę folią.

Piecz 40 minut, aż papryki się zrumienią. Posyp serem feta, przybierz świeżymi ziołami i serwuj na gorąco.

Quinoa to roślina uprawiana w Ameryce Południowej od czasów Indian. Nazywana jest „matką wszystkich ziaren” ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, niską zawartość tłuszczu i swoje szerokie zastosowanie.
Quinoa Trzy Kolory
Ma lekki, orzechowy smak i chrupiącą konsystencję. Może być wykorzystana do sałatek, dań risotto-kaszotto, w farszu do warzyw oraz jako dodatek do mięs i ryb.

ZOBACZ PRZEPISY:

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy