Wszystkie przepisy

Dorsz z ziołami

  • 60 min
  • Łatwy
  • Dania główne
Składniki
  • 500 g filetów z dorsza atlantyckiego
  • 200 g czarnego ryżu venere
  • mięta, bazylia i rozmaryn
  • skórka z cytryny
  • oliwa Classico
  • winegret Monini o smaku limonki i pomarańczy lub własnoręcznie przygotowany winegret
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Gotuj ryż w osolonej wodzie z odrobiną oliwy Classico.

Obrane z gałązek zioła dopraw solą i pieprzem, posiekaj. Przełóż do miski, zetrzyj skórkę z cytryny i polej winegretem.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, lekko polej oliwą.

Dorsza ponacinaj tak, aby powstały kieszonki i nadziej ziołami. Rozłóż na blasze, polej winegretem, dopraw solą i pieprzem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 25 minut.

Podawaj z ryżem, skrop na koniec oliwą, udekoruj liśćmi bazylii lub/i mięty.

Dla dodania smaku
Classico