Ziarna Starożytne

Ziarna Starożytne 350 g

Brązowy ryż, kasza jaglana i gryczana, bulgur z pszenicy oraz pełnoziarniste płatki owsiane połączone w mieszance Ziarna Starożytne zasługują na miano „superfood”!

Szczególnie bogate w błonnik, są również źródłem białka zawierając jedynie niewielką ilość soli.

Sprawdzą się na ciepło i na zimno jako dodatek do ryb, podstawa risotto-kaszotto czy też jako baza sycących sałatek.

Skład: 30% ryż brązowy, 25% kasza gryczana, 20% bulgur z pszenicy, 20% kasza jaglana, 5% płatki owsiane pełnoziarniste



znajdź w sklepie

Risotto - kaszotto z Ziarnami Starożytnymi i grzybami

Składniki (5 porcji)

1 opakowanie Rice & MORE Ziarna Starożytne

200 g świeżych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)

1 łyżka masła

oliwa z oliwek extra vergine Classico Monini

1 szalotka

1 ząbek czosnku

80 ml wytrawnego białego wina

ok. 1 litr bulionu lyb wywaru z jarzyn

sól, pieprz

garść krojonych, prażonych orzechów


wersja do druku

Przygotowanie:

Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki.

Obraną szalotkę i czosnek drobniutko posiekaj.

Przesmaż grzyby na oliwie z połową szalotki i czosnkiem, aż się zrumienią. Dopraw solą, pieprzem i odłóż.

Na patelnię dodaj ponownie oliwę oraz masło i zeszklij pozostałą szalotkę. Dodaj Ziarna Starożytne i cały czas mieszając przesmaż, aż będą szkliste. Wówczas dolej wino i mieszaj aż całe się wchłonie.

Dodaj część przesmażonych grzybów, dolej chochlę bulionu i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy płyn się wchłonie, dodaj ponownie bulion i gotuj tak długo, aż ryż i kasza będą al dente.
Zdejmij z ognia, dodaj resztę grzybów, orzechy i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Na końcu posyp szpinakiem pokrojonym w cienkie paseczki i ewentualnie udekoruj płatkami parmezanu.

ZOBACZ PRZEPISY:

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy