Oliwa z oliwek | Monini - oliwa z oliwek extra vergine, podstawa kuchni włoskiej

Oliwa z oliwek

Niewiele jest produktów, które wywołały przez wieki tyle zainteresowania i pasji co oliwa z oliwek. Jej właściwości zdrowotne nadal są przedmiotem badań naukowców na całym świecie, a jej cechy organoleptyczne uczyniły z niej podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej.


Nasza rodzina – Monini – od początku istnienia rodzinnej firmy skoncentrowała swoje działania na najcenniejszym i najbardziej autentycznym nektarze z oliwek – oliwie extra vergine.
Oliwa extra vergine powstaje w wyniku mechanicznego tłoczenia oliwek, tak jak ma to miejsce w przypadku świeżo wyciskanego soku z owoców. Nie podlega żadnym procesom chemicznym, zachowując w pełni swoje wartości odżywcze i zdrowotne.


Kupując oliwę Monini, masz gwarancję produktów z tradycjami sięgającymi początku wieku, nad którymi codziennie czuwa sam właściciel Zefferino Francesco Monini.
Od 2009 roku na polskim rynku oferujemy także nowe produkty: octy winne i balsamiczne. Szybko zdobywają popularność i są w kuchni świetnym uzupełnieniem naszej wyśmienitej oliwy z oliwek.
Nasze produkty znane są z bezkompromisowej, najwyższej jakości – wierzymy, że używając ich czujecie tą różnicę.


Zastosowanie


Popularność oliwy nieustannie rośnie i przenosi się na kraje spoza basenu Morza Śródziemnego. Oliwa extra vergine jest coraz częściej używana do doprawiania sałat, makaronów i warzyw, a lubiana kuchnia włoska przestaje się kojarzyć tylko z pizzą i lasagne. Oliwę używamy głównie do sałat i sałatek, bo często nie znamy innych sposobów jej użycia. A to właśnie ogromna uniwersalność, obok fantastycznego smaku i wyjątkowych właściwości zdrowotnych, jest największą zaletą oliwy! Może być używana nie tylko jako przyprawa w dressingach i marynatach, ale również do podsmażania, smażenia, duszenia, grillowania, a nawet pieczenia.

Oliwa z oliwek idealna do:

doprawiania…

Oliwa z oliwek extra vergine sama w sobie jest przyprawą. Jest w stanie wzbogacić każdą sałatkę. Dzięki oliwie gotowane warzywa zyskują charakter. Dodanie jej do zupy może stanowić dobrą alternatywę dla zagęszczania mąką czy śmietaną. Oliwa doskonale sprawdza się też jako składnik domowego majonezu

gotowania…

Idealnie nadaje się do gotowania np. sosów pomidorowych lub duszonych mięs i warzyw.

grillowania…

Marynata z użyciem oliwy extra vergine to metoda na aromatyczne mięsa i warzywa z grilla. Wysoka temperatura nie jest przeszkodą – oliwa jest pod tym względem stabilna.

pieczenia…

Pieczone potrawy przygotowane z oliwą z oliwek są zdrowe i smaczne. Pieczywo po dodaniu oliwy nabiera oryginalnego charakteru.

smażenia…

Wysoki punkt spalania (210oC), znacznie wyższy niż inne, popularne w polskiej kuchni tłuszcze sprawia, że oliwa z oliwek jest wprost doskonałym tłuszczem do stosowania w wysokich temperaturach.