Pochodzenie i gatunki oliwek

Od czasów antycznych drzewo oliwne, podziwiane najpierw ze względu na konotacje religijne i mitologiczne, a następnie ze względu na właściwości i zdrowotne, stanowi widoczny znak ewolucji.

Pochodzenie

Pochodzenie oliwy sięga dalekiej przeszłości, a jej historia jest nierozerwalnie związana z historią cywilizacji, przede wszystkim tych, które pojawiły się w basenie Morza Śródziemnego.
Region, z którego pochodzi roślina, rozciąga się od południa Kaukazu, aż po wyżyny Iranu, a także wzdłuż śródziemnomorskiego wybrzeża Syrii i Palestyny. Oliwki występują od Syrii i Palestyny, przez Anatolię i Egipt, aż po wyspy Kreta i Cypr.
Począwszy od XVI wieku p.n.e. Fenicjanie popularyzują uprawę oliwek na Półwyspie Helleńskim.
Z tego miejsca od VI wieku p.n.e. oliwki rozprzestrzeniają się w całym basenie Morza Śródziemnego od wybrzeży afrykańskich, aż do włoskich, od Francji śródziemnomorskiej, aż po Półwysep Iberyjski.
Kolonizacja tzw. Wielkiej Grecji (Magna Grecia) w VII wiek p.n.e. i ekspansja Imperium Rzymskiego przyczyniły się do rozpowszechnienia uprawy oliwek we wszystkich krajach śródziemnomorskich.

Gatunki oliwek

Gaje oliwne to swoista panorama najróżniejszych gatunków oliwek, każdy ze swoimi indywidualnymi charakterystykami i przeznaczeniem (oliwki jadalne, oliwki dedykowane do tłoczenia, nadające się do jednego i drugiego).Największymi producentami oliwy z oliwek w Europie są w kolejności: Hiszpania, Włochy i Grecja. W konsumpcji natomiast przewodzą Włosi, zaraz za nimi są Hiszpanie, następnie Grecy. Gdy popyt przewyższa podaż konieczne staje się sięgnięcie po zasoby innych krajów. Do najpopularniejszych odmian oliwek należą:

Arbequina

Pochodzenie: Hiszpania
Uprawy: najważniejsza odmiana w Katalonii, uprawiana na 55 000 ha. Jest też szeroko spotykana w Aragonie, a ostatnio także w Andaluzji. Poza Hiszpanią głównie uprawiana w Argentynie
Zastosowanie: do produkcji oliwy
Cechy: ceniona za odporność na chłód i tolerancję zasolenia. Słynie ze stałej i wysokiej wydajności. Uzyskaną oliwę cechują bardzo dobre własności organoleptyczne.

Coratina

Pochodzenie: Włochy
Uprawy: Apulia
Zastosowanie: do produkcji oliwy
Cechy: łatwo adaptuje się do różnych warunków klimatycznych i jest odporna na zimno. Wydajność wysoka i stała. Bywają lata, że owoc nadaje się także do przyrządzenia marynowanych zielonych oliwek. Uzyskana oliwa jest wyjątkowo bogata w polifenole - silnie antyrodnikowe substancje.

Frantoio

Pochodzenie: Włochy
Uprawy: środkowe Włochy i wiele innych krajów, w których uprawia się drzewa oliwne
Zastosowanie: do produkcji oliwy
Cechy: delikatna odmiana o wysokiej i stałej wydajności, popularna ze względu na swą adaptowalność do warunków klimatycznych. Zawartość oliwy w owocu oliwki na średnim poziomie. W Toskanii szczególnie ceniona za charakterystyczny owocowy posmak oliwy, która przez długi czas zachowuje swoją stabilność.

Koroneiki

Pochodzenie: Grecja
Uprawy: Peloponez, Zakynthos, Kreta, Samos. Zajmuje 50 - 60% wszystkich upraw w Grecji
Zastosowanie: do produkcji oliwy
Cechy: reprezentuje główny gatunek uprawny w Grecji. Wysoka i stała wydajność. Zawartość oliwy w owocu bardzo wysoka. Ceniona za bardzo wysoką jakość. Zawiera dużo kwasu oleinowego, dzięki czemu uzyskana oliwa jest stabilna w czasie.

Moraiolo

Pochodzenie: Włochy
Uprawy: środkowe Włochy
Zastosowanie: do produkcji oliwy
Cechy: najczęściej występuje na terenach pagórkowatych. Zawartość oliwy w oliwce jest niska, ale oliwa jest bardzo ceniona za typowy, mocno owocowy smak, a co za tym idzie za wysoką zawartość skwalenu i polifenoli.

Nocellara del Belice

Pochodzenie: Włochy
Uprawy: zachodnia Sycylia
Zastosowanie: oliwka stołowa
Cechy: drzewko oliwne nie osiąga zbyt dużych rozmiarów, łatwo adaptuje się do rożnych warunków klimatycznych. Wysoka i stała wydajność. Duża zawartość miąższu sprawia, że owoce doskonale nadają się do marynowania.

Ogliarola garganica

Pochodzenie: Włochy
Uprawy: Apulia
Zastosowanie: do produkcji oliwy
Cechy: silne, szybko rosnące drzewko, wrażliwe na mrozy i wiatry od morza. Średnia i zmienna wydajność. Oliwa o wysokiej jakości, charakterystyczna dla regionu Bitonto.

Taggiasca

Pochodzenie: Włochy
Uprawy: Liguria
Zastosowanie: do produkcji oliwy
Cechy: drzewko solidnych rozmiarów, szeroko uprawiane w prowincji Imperia. Sprawdza się zarówno na glebach nadmorskich, jak i górzystych. Owoc oliwki dojrzewa późno, ale soku ma bardzo dużo.

Picual

Pochodzenie: Hiszpania
Uprawy: najbardziej znana odmiana w Hiszpanii. Jest podstawą nowoczesnych plantacji i obecnie zajmuje obszar 700 000 ha.
Zastosowanie: do produkcji oliwy
Cechy: łatwo adaptuje się do warunków pogodowych, jest szczególnie odporna na chłód, choć nieprzystosowana do suchych i wapiennych gleb. Jest ceniona za łatwość w uprawie, dużą wydajność produkcyjną i sporą zawartość soku w owocu. Jakość uzyskanej oliwy jest przeciętna, ale o wysokiej stabilności. Jest odporna na procesy utleniania dzięki znaczącej zawartości kwasu oleinowego.

Hojiblanca

Pochodzenie: Hiszpania
Uprawy: trzecia co do istotności odmiana w Hiszpanii. Gaje oliwne tego gatunku pokrywają 200 000 ha w prowincjach Kordoba, Malaga, Sevilla i Granada.  
Zastosowanie: do produkcji oliwy i jako oliwki stołowe
Cechy: odmiana odporna na wapienne podłoże, susze, a nawet mrozy. Mała zawartość soku w owocu, jednakże jakość oliwy jest oceniana wysoko.

Oliwa z oliwek

Dobrej jakości oliwę z oliwek można wyprodukować wszędzie. Konieczne są sprzyjające warunki klimatyczne, odpowiednio prowadzone uprawy i przestrzeganie absolutnie wszystkich etapów produkcji, a na samym końcu umiejętność kupażu.

Arbequina

Coratina

Frantoio

Koroneiki

Moraiolo

Nocellara del Belice

Ogliarola garganica

Taggiasca

Picual

Hojiblanca

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy