Od oliwki do oliwy

Październik to idealny okres do zbioru oliwek wykorzystywanych do produkcji oliwy, aczkolwiek w każdym regionie zbiory rozpoczynają się w różnym momencie. W południowych Włoszech, gdzie panują łagodniejsze warunki klimatyczne, na ogół oliwki są gotowe do zerwania i tłoczenia wcześniej niż w środkowo-północnych regionach.

Oliwa oliwie nierówna

Oliwa z oliwek to po prostu sok wyciśnięty z oliwek, uzyskany wyłącznie za pomocą mechanicznego tłoczenia. Jak każdy sok owocowy również oliwa, aby była dobra, musi być dobrze zrobiona. Dlatego zanim oliwki trafią pod mechaniczną prasę, drzewka oliwne muszą być odpowiednio uprawiane, a proces zbiorów starannie zaplanowany. Ważne, aby wybrać odpowiedni moment zbiorów, gdyż oliwa uzyskana z oliwek nie w pełni dojrzałych posiada najwięcej substancji zdrowotnych, w szczególności polifenoli, które w naszym organiźmie zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i tym samym przeciwdziałają wielu współczesnym, cywilizacyjnym chorobom.

Aby uzyskać doskonałą oliwę każdy element mający wpływ na jakość musi podlegać kontroli i być przestrzegany.

W naszej firmie te kluczowe dla jakości elementy nazwaliśmy 7 Złotymi Regułami:


1. Używamy tylko zdrowych owoców pochodzących z młodych drzew z gajów oliwnych podlegających stałej opiece, ponieważ oliwki to owoce wymagające szczególnie troskliwego uprawiania.


2. Wybieramy oliwki z gajów rosnących w klimacie i na terenie naturalnie sprzyjającym uprawom oliwek.


3. Zbieramy oliwki bezpośrednio z drzewa - ręcznie lub mechanicznie, lecz nigdy po spadnięciu na ziemię.


4. Wybieramy odpowiedni moment zbiorów. Oliwki zbierane później dają więcej oliwy o łagodnym smaku, lecz zawierają mniej cennych antyutleniaczy. Oliwa z oliwek niecałkowicie dojrzałych ma pikantny smak i jest nadzwyczaj bogata w polifenole.


5. Oliwki przewozimy i przechowywujemy w otwartych skrzynkach, a nie w płóciennych workach, w których oliwki zaczynają się bardzo szybko psuć i fermentować.


6. Przetwarzamy oliwki jak najszybciej - najlepiej w ciągu 24 godzin od zebrania.


7. Tłoczymy w nowoczesnej tłoczni o nieskazitelnych warunkach higienicznych, gwarantujących szybkie przetwarzanie owoców i możliwość stałego monitorowania temperatury całego procesu.


Zbiory oliwek nie powinny odbywać się
w deszczowe dni, gdyż niedobrze
znoszą one wilgoć i szybko się psują.

Aby zapewnić urodzajne plony gaje oliwne muszą być regularnie nawadniane, a drzewka odpowiednio przycinane.

Tam, gdzie nie można używać maszyn, oliwki zbiera się ręcznie do lnianych toreb.

W przypadku większych drzewek oliwki strząsa się na wcześniej rozłożone maty.

Przed samym tłoczeniem oliwki
poddaje się intensywnej kąpieli.

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy