Degustacja

W naszej firmie degustacja oliwy należy do codziennych rytuałów, nad którymi czuwa osobiście Zefferino Monini.

Próbowanie oliw powinno być jednak tak samo ważne dla wszystkich konsumentów, ponieważ tylko testując oliwy oswoimy się z ich smakami i z czasem znajdziemy tę, która najbardziej odpowiada naszemu podniebieniu.

Podstawowe zasady

Testy oliw są przeprowadzane w profesjonalny sposób, w odpowiednich pomieszczeniach na terenie laboratorium, na ogół rano lub przed południem.
Osoby biorące udział w degustacji (kiperzy) są od siebie oddzielone, aby nie mogły się wzajemnie konsultować. Próbki oliw są podgrzewane, aby ułatwić kiperom określenie cech organoleptycznych. Do degustacji używa się kolorowych kieliszków, gdyż kolor oliwy nie powinien warunkować opinii. Kiperom zaleca się w dniu degustacji nieużywanie perfum, niepalenie i unikanie potraw o mocnych smakach.

Dla początkujących

Jak wszyscy profesjonaliści Zefferino i jego współpracownicy próbują oliwę bezpośrednio z kieliszków, bez użycia chleba, który mógłby zakłócić smak oliwy. Amatorom zalecamy degustować oliwę maczając w niej kawałki chleba (najlepiej bez soli), pamiętając jednak, że oliwa powinna być lekko podgrzana zanim przystąpimy do jej wąchania, a następnie smakowania.

Liczy się smak!

Po degustacji powinniśmy być w stanie określić aromat oliwy, jego intensywność i charakter (np. kwiatowy, świeżej trawy, owocowy) oraz jej niuanse smakowe, a zwłaszcza stopień pikantności i goryczy, uznawane za podstawowe cechy pozytywne oliwy.

Nie należy myśleć, że możemy określić smak oliwy po jej kolorze: jasny kolor – oliwa łagodna, ciemny kolor – oliwa pikantna. Istnieją bowiem oliwy intensywne w smaku o jasnozielonym kolorze i odwrotnie.

Myślenie, że im ciemniejsza oliwa, tym lepsza jest błędne.

Odważniejszym proponujemy degustację oliwy krok po kroku z Zefferino

1. Nalej oliwę do małej szklaneczki i rozgrzej ją, trzymając szklaneczkę w dłoniach i ewentualnie lekko nią kręcąc, aby oliwa pokryła dokładnie ścianki naczynia.


2. Powąchaj oliwę i staraj się rozpoznać jak najwięcej aromatów. Odstaw próbkę, jeśli wyczujesz zapach stęchlizny lub zjełczałego tłuszczu.


3. Weź małą ilość oliwy do ust i rozprowadź po całej jamie ustnej.


4. Wciągaj powietrze poprzez zaciśnięte usta, aby wyzwolić wszystkie smaki.


5. Następnie wypuść powietrze przez nos, aby jeszcze raz poczuć zapachy.


6. Połknij lub wypluj oliwę.


Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy