Jakość

Nasza filozofia jest prosta. Każdy produkt Monini musi być nieskazitelny pod względem jakości, ponieważ tylko w ten sposób możemy spełnić oczekiwania konsumenta oraz być wiarygodni w szerzeniu kultury oliwy extra vergine.

Z szacunkiem wobec natury

Sekret jakości każdej oliwy extra vergine tkwi w jej smaku.
Dobra oliwa ma zawsze przyjemny zapach przypominający świeżo skoszoną trawę i wyrazisty smak, który nie pozostawia tłustego posmaku. Jednak mamy do czynienia z naturą i każdego roku w każdym regionie zbiory są inne. Oliwki i uzyskana z nich oliwa, jak wszystkie owoce i soki owocowe, mają różne smaki i zapachy w zależności od gatunku, panujących warunków klimatycznych, stopnia dojrzałości owoców podczas zbiorów, sposobu przetwarzania i sposobu przechowywania.

Przy tak dużej zmienności surowca staranna selekcja i odpowiedni kupaż oliw mają kluczowe znaczenie dla zagwarantowania stałej, wysokiej jakości.

Selekcja oliw

Każdego dnia Zefferino Monini wraz z najbliższymi współpracownikami testuje próbki oliw, aby wybrać te, które charakteryzuje dobry i świeży smak i z których powstaną oliwy extra vergine Monini.

Oprócz analizy walorów organoleptycznych, które koordynuje bezpośrednio Zefferino, przeprowadzanych jest w ciągu roku ok. 18 000 testów chemicznych, podczas których są badane wszystkie parametry jakościowe. Pozwalają one dokładnie określić świeżość oliwy oraz jej 100% nieskazitelność, czyli brak jakichkolwiek innych olejów czy substancji (np. pestycydów).

Sztuka kupażu

Tworzenie kupażu to najważniejszy i najbardziej delikatny moment
w procesie uzyskiwania oliwy extra vergine, który wymaga długoletniego doświadczenia, konkretnych umiejętności i ogromnej wrażliwości na smak i aromat.

Są oliwy szczególnie intensywne w zapachu np. trawy, pomidorów, świeżych migdałów. Są oliwy mniej lub bardziej gorzkie i pikantne. Wraz z upływem czasu tracą swoje walory i ich smak słabnie w różnym tempie. Połączenie różnych oliw (kupaż) w odpowiednich proporcjach jest niezbędne dla uzyskania oliwy wysokiej jakości, o niebanalnych walorach smakowych i świeżym aromacie. W naszej firmie o kupażu decyduje zawsze bezpośrednio Zefferino Monini, a dzięki wiedzy i pasji, z którą nieustannie kontroluje walory organoleptyczne, wszystkie nasze oliwy extra vergine cechuje niezmiennie świeży smak i zapach.

Rodzinna pasja na światową skalę

To rodzinna pasja, tradycja, intuicja i zaangażowanie od 3 pokoleń, to przestrzeganie absolutnie wszystkich etapów procesu produkcyjnego
(7 złotych reguł), to doskonała umiejętność tworzenia kupaży, to dbałość o szczegóły charakterystyczna dla małych przetwórni i jednocześnie rozmach biznesu pozwaląjący funkcjonować na ponad 50. rynkach zagranicznych i nowoczesne technologie sprawiły, że Monini może się poszczycić nieskazitelną reputacją na całym świecie. Spełniamy oczekiwania naszych konsumentów, gwarantując zawsze i wszędzie najwyższą jakość i ten sam doskonały smak.

Zefferino Monini to uznany
w całych Włoszech ekspert
od oliwy.

Wspólnie z pracownikami
testuje około 3000 próbek
oliwy rocznie.

Zefferino Monini osobiście
czuwa nad każdym etapem
produkcji oliwy.

Testy chemiczne przeprowadzane są
na 18 000 próbek rocznie.

Wysoka jakość to rezultat
połączenia tradycji
z nowoczesną technologią.

Stopień dojrzałości oliwek determinuje jakość oliwy.

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy