Frantoio del Poggiolo

„Frantoio” w języku włoskim oznacza miejsce, w którym tłoczy się oliwę z oliwek. "Poggiolo” to po prostu pagórek.

Rzeczywiście ta odrestaurowana przez naszą rodzinę posiadłość znajduje się u stóp malowniczych, umbryjskich wzgórz, od kilkuset lat pokrytych gajami oliwnymi, stanowiącymi nieodłączny element tutejszego krajobrazu.

Plantacja

Znaczna część drzew oliwnych z przylegającego do Frantoio gaju oliwnego, pochodzi jeszcze ze średniowiecza, kiedy troskliwie zajmowali się nimi mnisi. Należą one do bardzo popularnej w Umbrii odmiany Moraiolo, której oliwki dają oliwę o specyficznym, świeżym aromacie przypominającym zapach drewna i leśnego poszycia oraz o intensywnym, owocowym smaku. Pozostała część plantacji składa się z różnych gatunków drzew, które zostały wybrane i posadzone przez Zefferina Monini celem pogłębienia wiedzy o odmianach, sposobach upraw i zbiorów oliwek. Wszystko w myśl filozofii jakości, której nasza firma przestrzega od początku istnienia. Cała plantacja posiada certyfikat upraw ekologicznych, dzięki użyciu wyłącznie naturalnych środków ochrony roślin.

Kontrola produkcji

Oliwa, podobnie jak wino, w zależności od warunków panujących w roku konkretnych zbiorów, może różnić się smakiem, aromatem czy jakością. Stąd konieczność nieustannego monitorowania wszystkich czynników, mających wpływ na ostateczne walory produktu. Dzięki Frantoio del Poggiolo mamy możliwość kontroli i analizy całego cyklu produkcyjnego, od upraw i zbiorów, poprzez przechowywanie i tłoczenie oliwek, aż do butelkowania uzyskanej oliwy.

Najnowsza technologia

W samym sercu obiektu znajduje się nowoczesna przetwórnia dysponująca najnowszą technologią, dostosowaną przez producenta do potrzeb Frantoio. Oliwa jest uzyskiwana metodą nowoczesnej ekstrakcji, która gwarantuje najwyższą jakość produktu. Proces ten pozwala na nieprzerywanie tłoczenia, zmniejszając tym samym ryzyko utlenienia się surowca. System zapewnia również nieskazitelne warunki higieniczne, ponieważ poszczególne części maszyny mogą być myte po każdej partii oliwek oraz stwarza możliwości monitorowania temperatury.

Ekspert od extra vergine

Oczywiście nawet najlepszy surowiec i najlepsza maszyna służąca do jego przetworzenia nie zastąpią człowieka. W naszym przypadku są to doświadczenia, tradycje rodzinne oraz zamiłowanie do produktu przekazywane z pokolenia na pokolenia, które pozwoliły nam osiągnąć najwyższe standardy jakości. Dzięki pełnemu zaangażowaniu Zefferina, jego wiedzy i pasji, nasze produkty mają złożony lecz nadzwyczaj harmonijny smak, który charakteryzuje tylko wyjątkowo szlachetne oliwy.

Umbryjska specjalność

Przetwórnia znajdująca się we Frantoio jest wykorzystywana głównie do produkcji ekskluzywnych oliw D.O.P. Umbria, których wysoka jakość już niejednokrotnie była doceniana na prestiżowych konkursach.

Kulinarne serce Włoch

Frantoio del Poggiolo to przede wszystkim uprawy oliwek i poświęcone im spotkania, warsztaty oraz konferencje, mające na celu szerzenie kultury o oliwie z oliwek. Ośrodek wykorzystywany jest również w innych celach. Profesjonalnie wyposażona, nowoczesna kuchnia to laboratorium smaku przyciągające szefów kuchni, dziennikarzy i blogerów z całego świata, w którym mogą poznać tajniki tradycyjnej umbryjskiej kuchni i jej nierozłącznego składnika – oliwy.

Frantoio del Poggiolo w liczbach

Powierzchnia: 40 hektarów
Gaj oliwny: 25 hektarów certyfikowanych jako uprawy ekologiczne (przez ICEA – Istituto per la Certificazione Etica ed Ambientale)
5500 drzew + 1500 drzew świeżo zasadzonych
Gatunki oliwek: 80% Moraiolo, 12% Frantoio, 4,5% Leccino, 3,5% inne
Moc produkcyjna w przetwórni: 2 500 kg/godz

„Frantoio” w języku włoskim
oznacza miejsce, w którym
tłoczy się oliwę z oliwek.

Frantoio del Poggiolo
leży u stóp malowniczych,
umbryjskich wzgórz.

Oliwne gaje otaczają
posiadłość od kilkuset lat...

...i stanowią nieodłączny
element krajobrazu.

W samym sercu obiektu
znajduje się nowoczesna
przetwórnia...

... dysponująca najnowszą technologią.

Oliwa jest uzyskiwana metodą nowoczesnej ekstrakcji.

Łączna powierzchnia
posiadłości to ponad
40 hektarów.

Młodsza część plantacji
składa się z drzew wybranych
i posadzonych przez
Zefferina Monini.

Nawet najlepsza maszyna
nie zastąpi człowieka.

Kluczem do jakości oliwy jest doskonały surowiec.

Ośrodek wykorzystywany jest
również w innych celach.

Odbywają się tu spotkania, warsztaty oraz konferencje, mające na celu szerzenie kultury o oliwie z oliwek.

Drewniane belki, podłogi
z terakoty - obiekt odrestaurowano
z poszanowaniem tradycji.

Wytworna atmosfera
podkreśla naturalne piękno
budynku.

Wyszukaj produkt MONINI !
Poznaj właściwości
i sprawdź, GDZIE KUPIĆ!


Instagram

Nasi partnerzy :

Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy Monini - Nasi partnerzy